Elektromos fűtési rendszerek volt ma a téma Joli néninél

Piacra járni több szempont miatt is érdemes. Természetesen első sorban azért kezdtem el ezt a vásárlást előnyben részesíteni a szupermarketekkel szemben, mert olcsóbb és a helyi termelők termékeiből válogathatok, ráadásul a termékek is sokkal finomabbak. Emellett azonban hamar rájöttem arra is, hogy a piacon mindenki sokkal közvetlenebb, jó ismerősöket és barátokat is lehet itt szerezni, háttérinformációkat kapni a terményekről. Sőt, nem egyszer innen vittem haza a vasárnapi ebédünk receptjét is.

A recepteken kívül pedig egyéb más jó tanáccsal is gazdagodtam már itt. A legutóbb például Joli néni zöldséges bódéjánál verődött össze egy kisebb csapat és arról beszélgettek, hogy a város hogyan szeretné modernizálni a piac épületét, amit télen gyakorlatilag lehetetlen befűteni. Ez minket vásárlókat ugyan kevésbé tud zavarni, hiszen csak fél, maximum egy órát töltünk el itt, és ráadásul többnyire azt is mozgásban. Viszont az eladóknak a téli hónapokban nagyon lassan tudnak eltelni a munkanapok.

Ezért a piac épületének fenntartója az elektromos fűtési rendszerek után kezdett el érdeklődni, hátha ezen a területen könnyebben meg tudja találni azt a megoldást, amire egy ilyen épület esetén szükség lehet. Joli néni elmesélte, hogy találtak is egy céget, ami nagyon ígéretesnek tűnik, mert az általuk kínált termék minden probléma nélkül megfelelő lehet egy ilyen hely bemelegítésére is, anélkül, hogy hőveszteség keletkezne, vagy bárkinek a testi épsége veszélybe kerülne.

Joli néni úgy tűnik, hogy nagyon szakavatott lett az elektromos fűtési rendszerek témájában, ugyanis minden kérdésre meg tudott felelni és borzasztó nagy lelkesedéssel beszélte el nekünk az új technológiát, amit használni fognak a piac esetében is. Mikor rákérdeztem, hogy mitől ilyen jól értesült, azt válaszolta, hogy a kivitelező cég oldalán nagyon egyszerűen és mindenki által érthetően van leírva az egész rendszer és folyamat, hogy számára sem jelentett különösebb problémát az értelmezése, pedig ő abszolút nem ért az “ilyen dolgokhoz”.

Ráadásul, ha valaki még több információhoz szeretne hozzájutni, vagy még több oldalról szeretné megközelíteni a témát, annak a számára elérhető egy blog oldal is, ahol még könnyebben lehet tájékozódni és utánaolvasni az elektromos fűtés rendszerek előnyeinek. A piac üzemeltetője is innen szerezte az értesüléseit és kért is egy árajánlatot.

Nem volt túl nehéz helyzetben, hiszen a piac épülete egy egyszerű téglalap, a problémája a nagy légtérben keresendő, amit hagyományos fűtőtestekkel felfűteni gyakorlatilag lehetetlen. A fűtőszőnyegek falba, vagy plafonba helyezésével azonban a hő sugározva jut el a benn tartózkodó emberekhez, akár csak a nap sugarai és nem kell a közvetítő közegként szerepet játszó nagy mennyiségű levegő felmelegedésére várni.

Az üzemeltető számításai alapján pedig ezzel a megoldással százezreket spórol, mintha a teljes épületben gázfűtést szeretne létesíteni. Így aztán végül is mindenki jól jár, hiszen a tulajdonos jó áron jut hozzá egy remek szolgáltatáshoz, aminek köszönhetően télen is ugyanannyi asztal bérlője lesz, mint nyáron. Az árusítók pedig kellemes melegben árulhatják a termékeiket és nem kell hat kabátban kiszolgálniuk a vevőket, ráadásul kivételtől sem esnek el, mert eddig nem merték bevállalni a téli időszakot.

Én pedig annak örülök, hogy télen is Joli nénitől vehetem majd a heti gyümölcsadagjaimat és mindezt kellemes hőmérsékletben tehetem majd meg!