Elrettentő példa

Nemrég ellátogattam vidékre, és elmentünk édesanyámmal piacra. Megint gyereknek éreztem magam, ahogy ott a standok között mászkáltunk, kikerülve az embereket és az eladók hívogató szavait, miközben minden felesleges dolgot rá akarnak sózni az emberre. Borzalmas volt. Sokszor azon voltam, hogy minél gyorsabban végezzünk, semmi kedvem sem volt ott lenni. És ez lehet a mi falunk specialitása volt, de ott senki sem hallott a fogápolásról. Sem a fogpótlásról. Az a látvány egyszerűen visszataszító volt. Elhatároztam, hogy én vigyázni fogok a fogaimra, amennyire csak tudok.

Utánanéztem a fogpótlás lehetőségeinek, illetve árainak. Hát nem olcsó mulatság, az biztos.

Mikor kell?

Az ember sok esetben elvesztheti a fogait. Van az ápolatlanság következtében kihullt, vagy eltávolított fog. Sajnos sokan fordítanak elég figyelmet a tisztításra, amíg nem látszik a baj. De olyankor már késő. Előfordul még, hogy baleset következtében hagyja valaki ott a fogát. Ezért kell körültekintőnek lenni, és nem megpróbálni kinyitni a sört foggal, és egyebek.

Mit lehet tenni?

Ha valakinek hiányzik egy (vagy több) foga, akkor első lépésként a helyet fenn kell tartani. Máskülönben a szomszédos fogak elkezdenek befelé dőlni, a szemközti fog pedig lefelé nőni. Ha a páciens sokáig él így, igen nehéz lehet ennek a helyreállítása. Tehát mindenképp kell egy ideiglenes pótlás. Ez a célnak megfelel, amíg nem lesz végleges megoldás.

Végleges megoldás kétféle lehet. Persze egyik sem szól örök életre, csak jó hosszú távra. A híd és az implantátum. A híd az olcsóbb és hagyományosabb eljárás. Ilyenkor egy fémvázra rárakott porcelán fogat kap az illető. Persze előtte a szomszédos fogakat is elő kell készíteni, vagyis csiszolni. Ez a hátránya az implantátummal szemben. Ha a gazdája megfelelően vigyáz rá és tisztítja, körülbelül 15 évig tart ki egy híd. Ami azért elég jó.

A másik egy újabb, modernebb eljárás. Nem hallottam róla sokat, így nem tudom, milyenek lehetnek a fog implantátum vélemények. De utána olvastam az interneten. Nagyon egyszerűen ez egy csavar, ami a külső menettel rögzül a csontba, a belső menetre pedig különböző felépítményeket lehet építeni. Ez titán-ötvözetekből készül (vagy cirkóniumból).

Szinte mindenki kaphat implantátumot, kevés az olyan betegség, ami kizárja, vagy különös elővigyázatosságot igényelne. Persze az orvos az előzetes egyeztetéskor, állapotfelméréskor elmond mindent, ugyanis minden beavatkozás személyre szabott. Nincs két egyforma eset.

Röviden ezek a fogpótlási lehetőségek állnak rendelkezésre, akik nem szeretnének úgy kinézni, mint… szóval azok.