Ha a váltóolajjal probléma van, sajnos a piacig se érdemes megkockáztatni az utat

Az utóbbi 10-15 évben rengeteg hiper-és szupermarket épült országszerte, egymást érik a különböző üzletláncok boltjai. Van, aki kifejezetten ide szeret járni bevásárolni, hiszen megvannak az előnyei. Mindent megkapunk egy helyen, élelmiszert, ruhát és cipőt, háztartási cikkeket egyszerre. A minőség és az ár persze hagyhat kívánnivalót maga után, különösen, ami a zöldség-gyümölcs illetve a hústermékeket illeti, tapasztalatom szerint legalábbis. Nyilván ez nem minden helyre igaz, de ezek azok a termékek, amiket sokan nem szeretnek hasonló helyeken beszerezni azok „kétes” eredete és esetenként silány minősége miatt. Ezeket a termékeket én is jobban szeretem, persze ha időm engedi, piacon beszerezni. Szerintem annak meg van a maga feelingje is, mikor szombat reggel felkerekedek és kimegyek a piacra. Sokkal jobban szeretek ott vásárolni, hiszen találkozhatok magukkal a termelőkkel és tudom, hogy mindig jó minőséget kapok a pénzemért. Gondolom, nem vagyok ezzel egyedül, de megvan szinte minden portékára a jól bevált helyem, ahova minden alkalommal betérek.

Ha kisebb tételben vásárolok, akkor általában felpattanok a biciklire a kosárkámmal. Legutóbb, mivel nagyobb mennyiséget készültem vásárolni a nagy családi vasárnapi ebéd miatt, gondoltam inkább kocsival megyek. Illetve mentem volna, ugyanis kisült, hogy szerelőnél van, amit a férjem elfelejtett közölni velem. Persze jogos volt, hiszen itt volt az ideje a kötelező szerviznek, amit bokros teendőm között én nem igazán tudok számon tartani, még jó, hogy legalább erre figyel. Való igaz, hogy mivel a futott kilométer közeledett a 60 ezerhez, automata váltós autó lévén, kiemelt fontossága van a váltóolaj szintjének ellenőrzésének, mivel az automata váltó sokkal érzékenyebb az olajhiányra, mint a kézi váltó, az előző kocsinknál sajnos már ebből a figyelmetlenségből adódtak problémáink, aminek később sajnos nagyobb anyagi vonzata lett. A saját hibáiból tanul az ember, tanuló pénznek persze drága volt, de az biztos, hogy egy életre megjegyeztük. Persze ha a férjem egy kicsit konyítana az autókhoz, akkor egy nívó pálca segítségével ő is tudná ellenőrizni, de inkább ezt is rábízza szakemberre, hiszen a manuális váltóval szemben ez a feladat kicsit összetettebb.

Így esett, hogy aznap sajnos nem sikerült eljutnom a piacra, így kénytelen voltam a közelben lévő hipermarket polcairól beszereznem a vasárnapi ebédhez szükséges dolgokat, de kivételesen nem kellett csalódnom az ottani kínálatban, amin meg is lepődtem. De legalább a váltóolaj miatt nem kellett a következő hatvanezer kilométerben izgulnom.